Anka: wyznacz tak parametr m aby wielomian P(x) mial dokladnie 2 pierwistki
P(x)=(x-2)(x-m-5)(x-6m-20)
5 lis 18:43
Mr. Apo: istnieje kilka możliwości
(x-2)=0 i x-m-5=0 ...1
lub
(x-2)=0 i x-6m-20 = 0 ...2
lub
x-m-5=0 i x-6m-20 = 0 ...3
1⇒ x=2 i 2-5-m = 0⇒ m = -3
2⇒ x=2 i 2-20-6m = 0⇒-18 = 6m ⇒ m = -3
3⇒ x-m-5=x-6m-20 ⇒ 0 = -5m +15 = 0 ⇒ m = -3
Odp. Takim parametrem jest m = -3
6 lis 00:51
Anka: tylko ze w zadaniu jest zeby wielomian mial dokladnie 2 pierwistki czyli odpowiedzia
chyba bedzie zbior pusty

? ale dzieki
6 lis 18:09