Wartość bezwzględna
Pati18773: Może mi ktoś wytłumaczyć jak się robi takie zadanie ?
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania |x+y| = |x|+|y|.
kompletnie nie wiem co i jak
6 lis 13:21
PW: Najzgrabniej powiedzieć dla nieujemnych a i b:
a = b ⇔ a2 = b2.
Obie strony badanego równania są nieujemne z definicji, a więc równanie jest równoważne
następującemu:
|x+y|2 = (|x| + |y|)2
x2 + 2xy + y2 = x2 + y2 + 2|x|||y|
xy = |xy|
− i wszystko jasne?
6 lis 13:30
Pati18773: tak ale to tyle ?
6 lis 13:42
PW: Równość
a = |a|
świadczy, że a ≥ 0,
u nas jest więc
xy ≥ 0,
co oznacza że liczby x i y są tych samych znaków, lub któraś z nich jest zerem.
Na rysunku zbiór takich (x, y) to suma pierwszej i trzeciej ćwiartki układu współrzędnych razem
z osiami układu.
Myślałem, że to już proste
6 lis 13:58
Pati18773: jejku teraz to dopiero proste xd dziękuję bardzo za wytłumaczenie mam nadzieje ze inny przykład
zrobię sama
6 lis 14:04