Czyszczenie danych/dysku
Jack:
Informatyka?
Czy wie moze ktos jak wyczyscic caly komputer?
Mam na mysli taka sytuacje :
Chcemy sprzedac komputer/laptop np. na Allegro, jednakze
glupio by bylo zeby go sprzedawac ze swoimi danymi, plikami itd.
Wiec moje pytanie to jak wyczyscic go ze swoich plikow i innych danych jak np. hasla w
przegladarkach?
Ogolnie chodzi mi zeby byl tak czysty jak przy zakupie nowego?
Bo samo formatowanie duzo chyba nie daje...
Widzialem programy, ktore myslalem ze czyszcza a one po prostu jakby blokuja miejsce ze juz nic
nie mozna tam wgrac,
to o takie mi nie chodzi...
PS Jestem kompletnie zielony w temacie, takze powazne rady mile widziane
6 lis 12:09
Blazkowicz: wyjmij dysk i po sprawie

na twoim miejscu zrobiłbym formata i na czysty dysk zainstalował windowsa, ale może ktoś tu zna
lepszy sposób
6 lis 12:57
Jack: z tego co kojarze to formatowanie wcale nie czysci nam dysku
np. wg wikipedii
Formatowanie partycji jest utworzeniem systemu plików lub wykasowaniem znaczników plików
(formatowanie szybkie). Formatowanie nie usuwa danych. Usuwa jedynie znaczniki danych, nie
usuwając samych danych.
6 lis 13:02
jc: Jak chcesz usunąć pozostałości, to wypełnij dysk jakimiś nieistotnymi danymi.
Poszukaj odpowiedniego polecenia lub programu.
6 lis 13:13
6 lis 13:14
Dziadek Mróz:
Zerowanie dysku, nadpisanie danych zerami lub jedynkami. Każdy szanujący się program do
partycjonowania dysku powinien mieć ą funkcjonalność.
Po angielsku Disk wiping
6 lis 13:19
Dziadek Mróz:
Dysk twardy jest jak książka. Ma stronę tytułową, spis treści, kartki z danymi oraz z
przypisami.
Gdy dokonujemy formatowania to zerujemy spis treści, przypisy, odsyłacze itd. Zostają tylko
kartki z tekstem.
Gdy zerujemy dysk to bierzemy korektor i zamazujemy wszystkie kartki. Zostaje tyko strona
tytułowa.
6 lis 13:26
Jack: ale ja wlasnie chce go wyczyscic − tzn. jak mam taka ksiazke, to chcialbym
wymazac spis tresci, wszystkie strony, (tak jakby byly zapisane olowkiem − to ja to zmazuje)
i moge pisac od nowa (a to co kiedys tam bylo no to juz tego nie ma i mi to nie przeszkadza,
ani nie moge znalezc tegoco bylo wczesniej)
Nie chce wypeniac dysku nieistotnymi danymi bo to go zapelni.
Po prostu jedyne co chce zrobic to wyczyscic dysk tak, by byl jak przy zakupie nowego
zeby miejsca mial tyle samo jak przy nowym itd.
albo jak sie ma za duzo "smieci" to tez sie czysci.
6 lis 13:33
Dziadek Mróz:
Zerowanie, tak jak mówiłem, zero to null, nada. Jak masz 0 jabłek to nie masz ich garści czy
nieistotnej ilości.
6 lis 13:39
Jack: czyli zwykle formatowanie starczy?
6 lis 14:08
Dziadek Mróz:
NIE
6 lis 14:14
Dziadek Mróz:
Idź na kurs czytania ze zrozumieniem.
ZEROWANIE DYSKU (DISK WIPING) NADPISANIE SEKTORÓW ZERAMI LUB JEDYNKAMI
6 lis 14:15
Jack: Dobrze, przepraszam moje niedopatrzenie.
6 lis 14:21
Mariusz:
Przypuśćmy że przypadkowo sformatowaliśmy dysk
Co zrobić aby dane z dysku były ponownie dostępne dla użytkownika
6 lis 15:36
Kacper:
Jest dużo darmowych programów do odzyskiwania danych.
6 lis 15:50
Mariusz:
Ja jakoś nie widziałem
Co do dysków to nie polecam Western Digital
Już dwa mi się spaliły jeden zewnętrzny tuż przed końcem gwarancji
a jeden wewnętrzny
6 lis 16:18
Metis: CCleaner > Narzędzia > Wymazywanie dysku> najlepiej NSA 7 przebiegów
6 lis 16:22
Jack: dobra, to teraz kolejne 2 pytanka (mam nadzieje ostatnie)
1. Czy podczas instalacji nowego systemu jest opcja do wyboru jak mazostac podzielony dysk
(na ile partycje i po ile)?
2. Ile minimum musze poswiecic miejsca na win7/10 albo linux(np. ubuntu)
gdyz zamierzam po prostu zrobic tylko partycje systemowa dla systemu, a wszystkie programy bede
instalowac na innych
(zamierzam inna partycje dla linux i inna dla windows).
6 lis 19:45
Kacper:
1. Ja dzielę zawsze na 2 partycje
− system od 25 GiB do 50 − zależy od wersji systemu
− drga partycja na dane
2. Minimum to 20 GB, żeby zmieścić podstawowe programy.
Linuxa najlepiej na maszynie wirtualnej postawić (chyba że będziesz używać na co dzień)
6 lis 19:51
Jack: oki
mowisz ze 20GB starczy na sam system?
6 lis 19:55
Kacper:
Wszystko zależy od sprzętu jaki posiadasz. Ja nawet na 10GB partycji stawiałem, ale na starym
kompie.
Chodź na gg.
6 lis 19:58
Jack: ok
6 lis 20:04
Jack: Czy zna ktos program taki jak CCleaner na Linuxa (ubuntu) zebym mogl wipeować dysk ?
Gdyz odpalilem ubuntu z pendrive (wersja probna) tylko po to zeby usunac calkowicie windowsa
tzn wipeowac kompletnie dysk na ktorym sie znajduje i wszystkie inne dyski tez.
Jednakze nie moge znalezc ani takiego programu ani nie wiem gdzie to, bo na linux Ccleaner nie
dziala
6 lis 22:55
Benny: Linux nie odczytuje rozszerzeń .exe
6 lis 22:57
Saizou :
Na linuxa powinien być chyba BleachBit
6 lis 22:57
Jack: no wlasnie zauwazylem instalujac Ccleanera ze nie obsluguje.
Co wiecej BleachBit nie moge zainstalowac, gdyz jest to program tzw. 3rd party
i wlasciwie nie wiem co to oznacza, ale w kazdym razie jak jest 3rd to nie moge
6 lis 22:59
Jack: jakies pomysly

?
6 lis 23:01
Metis: Zrób nowego Windows'a , a potem puść przebieg NSA 7 na cały dysk
6 lis 23:03
Metis: Ewentualnie Gutmann 35 , jeśli masz jakiegoś demona szybkości
6 lis 23:05
Jack: jak mam zrobic nowego windowsa?
mam win na USB jednak nie moge go wlaczyc w wersji probnej zeby usunac poprzedniego...
6 lis 23:06
Metis: Jack ... poczytaj jak się robi system
6 lis 23:07
Metis: I radzę, mimo wszystko system instalować z płyt, z pendrive'a w trakcie może się posypać.
6 lis 23:13
Jack: poki co jest ok, nie mam plyt, bo nie uzywam za bardzo...
6 lis 23:15
Benny: No jak masz na pendrive to ustaw w BIOS'ie, żeby pierwsze czytało z pendrive, a później z
dysku.
6 lis 23:19
jc: Jack, chcesz sformatować dysk, podzielić na partycje?
Pewnie masz na pendive progam gparted.
Chcesz usunąć dokładnie dane, wydaj polecenie
dd if=/dev/zero of/dev/sda
lub
dd if=/dev/urandom of=/dev/sda
Pierwsze wpisze zera, drugie przypadkowe dane.
Spójrz najpierw tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dd_%28Unix%29
6 lis 23:20
Jack: ok, "wyzerowalem"
wszystko, a raczej ostatnia mi sie zeruje bo zostalo 3 godziny do konca.
Jednakze potem mogep o prostu zainstalowac windows?
Czy jak to bedzie dzialac?
6 lis 23:40
7 lis 00:14
Jack: no tak ale juz teraz chyba tego nie potrzebuje...
7 lis 00:16
jc: Myślę, że tak. Jutro się przekonasz.
7 lis 00:18
jc: To się odnosiło do wcześniejszego wpisu.
7 lis 00:19
Jack: a wiec wszystko mi sie wyzerowlao, jednakze podczas proby zainstalowania windowsa
nie moge nigdzie przydzielic mojego miejsca (mam unlocated space)
ktorego nie moge ani podzielic na partycje, ani sformatowac, wlasciwie nic z tym zrobic nie
moge.
Takze nie mam teraz miejsca gdzie moglbym zainstalowac win.
Wyczytalem ze po wyzerowaniu trzeba najpierw zainicjowac dysk, jednakze
czy mozna to zrobic z poziomu BIOSu? jako ze to jest laptop i dysk wbudowany to
znaczacym problemem bylo by go w jakis sposob odlaczenie zeby na innym komputerze
przeprowadzic owa inicjacje.
7 lis 07:41
Dziadek Mróz:
Wyzerowanie usuwa wszystkie dane od początku dysku, nawet tablicę partycji. Należy stworzyć
nową tablicę partycji i przydzielić je ręcznie. Na płytce Hiren's Boot CD jest wgrany Mini
Windows XP, z niego odpal Parted Magic, DiskGenius czy co tam znajdziesz w zakładce
Partitioning
7 lis 12:48
jc: Z ciekawości wykonałem wyżej wymienioną operację na starym dysku (uszkodzonym).
Po wyzerowaniu użyłem programu gparted (masz go razem z linuksem), który podpowiedział,
co mam robić.
Obawiałem się poważniejszych problemów.
7 lis 13:37
Jack: @jc
Ok sprobuje
@Dziadek
Z tego co widzialem to troche roboty jest z wgraniem hiren's boota na Usb a plyty ze tak powiem
zadnej nie mam...
To nie jest problem kupic no sle gparted bedzie latwiej.
Napisze kolo 20;00 czy sie wszystko udalo.
7 lis 13:54
jc: Wydaje mi się, że po pierwszej czynności przed założeniem partycji
trzeba było ponownie uruchomić komputer. Tobie Partycje i tak założy pewnie instalator,
chyba że masz jakieś inne plany.
7 lis 13:58
Mateusz: Najlepiej wykonać formatowanie niskopoziomowe + zerowanie acronis true posiada taką opcje,
kiedyś też stare wersje Bios−u
7 lis 14:29
Jack: dobra, wiec ostatecznie wszystko git, tylko pytanko
jaki typ (czy format) − nwm jak sie to zwie.
Ze jak robie partycje dla windowsa to wybieram fat32(przynajmniej tak gdzies wyczytalem ze sie
robi)
a jaki dac dla linuxa?
bo jest tego naprawde sporo.
7 lis 22:52
Jack: juz nie wazne, wszystko zalatwione (win − ntfs) , linux − n ext4
7 lis 23:24
Dziadek Mróz:
Windows (XP: 5−10GB, 7: 15−20GB)
Linux:
− / (10−20GB bez /tmp i /var)
− /boot (100−200MB)
− swap (do 4GB RAMu tyle ile RAMu, powyżej jest zbędna)
− /home (reszta)
7 lis 23:38
Jack: Dziekuje wszystkim za porady !
8 lis 08:33