Pochodna
cotyniepowiesz98: Czy pochodna (π+πb2/4)/b jest równa π/4−π/b2 ?
6 lis 11:46
Jerzy:
| | π/2b2 − (π + π/4b2) | |
f'(b) = |
| |
| | b2 | |
6 lis 11:49
cotyniepowiesz98: Jakim cudem b2 weszło ci do mianownika?
6 lis 11:55
Jerzy:
| | f | | f'*g − f*g' | |
Pochodna ilorazu ( |
| )' = |
| |
| | g | | g2 | |
6 lis 11:57
cotyniepowiesz98: A najpierw w liczniku nie trzeba zastosować pochodnej sumy?
6 lis 12:01
Jerzy:
Trzeba:
(π + π/4b2) = π/2b , a pomnożone przez b daje π/2b2
6 lis 12:02
cotyniepowiesz98: Mi wychodzi πb/2 * b
6 lis 12:04
cotyniepowiesz98: U ciebie pomnożenie przez b dawałoby π/2
6 lis 12:05
Jerzy:
| | π | | π | |
To jest to samo: |
| b*b = |
| b2 |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 12:06
Jerzy:
| | π | | π | | π | |
( |
| b2)' = 2* |
| *b = |
| b |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
6 lis 12:08
Jerzy:
Tak wygląda ta pochodna:
6 lis 12:11
cotyniepowiesz98: Wcześniej pisałes b w mianowniku
6 lis 12:12
Jerzy:
| | π | |
Patrz 11:49 ... tam zapis π/2b2 o znacza: |
| *b |
| | 2 | |
6 lis 12:13
6 lis 12:14
cotyniepowiesz98: Mi wychodzi f'(b)=(πb2/2 − (π+πb2/4)) / b2
6 lis 12:14
Jerzy:
To jest dokładnieto, co napisałem 12:11
6 lis 12:16
cotyniepowiesz98: A, więc teraz wszystko jasne! Ale ta postać mogę doprowadzić do π/4−π/b2 prawda?
6 lis 12:17
Jerzy:
Tak.
6 lis 12:21