Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
Aleks: Rozłóż wielomian na czynniki liniowe:
a) x4+16
b) X6−x5−7x4+x3+6x2
6 lis 11:34
5-latek: x4+16= (x2+4−√8x)(x2+4−√8x) zastowalem tutaj wzor skroconego mnozenia
nr 2 wyciagnij x2 przed nawias
6 lis 11:50
5-latek: Ajjjj
Pierszy nawias oczywiscie (x2+4+√8x) .
6 lis 11:51
Bogdan:
a) a4 + b4 = a4 + 2a2b2 + b4 − 2a2b2 = ...
b) x2(x4 − x3 − 6x2 − x2 + x + 6) = ...
6 lis 11:53
5-latek: WItaj
Bogdan 
Dawno Cie nie bylo na forum .
6 lis 11:56
Aleks: No w odpowiedziach podają wynik (do a) (x
2−2
√2x+4)(x
2+2
√2x+4) i próbowałam rozbić x
4+16
na (x
2)
2+4
2 i zastosować wzór skróconego mnożenia ale i tak mi nie wychodzi
6 lis 12:00
Bogdan:
Witaj już chyba
8−latku
6 lis 12:03
5-latek: Bogdan jescze nawet nie 6−latek
√8= 2
√2
Zrob tak jak napisal
Bpogdan najpierw sobie
Potem tak
x
4+16= (x
2+4)
2= x
4+8x
2+16
x
4+16= (x
2+4)
2−8x
2 teraz wzor a
2−b
2= (a+b)(a−b)
6 lis 12:12
Aleks: hm ok, a na drugi przykład jakieś sugestie?
6 lis 12:17
Bogdan:
już podałem do drugiego zadania podpowiedź
6 lis 12:29
Aleks: wyszło

dziękuje serdecznie
6 lis 12:47