matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie wielomianu dla x =
Aleks:
Oblicz wartość wyrażenia dla w(x)=2x
4
−x
2
−3 dla: x=
√
2
−1 Obliczam parę razy,ale zawsze wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach
Wynik powinien wyjść : 28−22
√
2
6 lis 10:29
Natalia:
W(
√
2
−1)=2(
√
2
−1)
4
−(
√
2
−1)
2
−3=2(2−2
√
2
+1)
2
−(2−2
√
2
+1)−3= 2(3−2
√
2
)
2
−3+2
√
2
−3=2(9−12
√
2
+8)−6+2
√
2
=34−24
√
2
−6+2
√
2
=28−22
√
2
6 lis 10:39
===:
a Tobie jaki wychodzi
6 lis 10:42