Zbiory
Pati18773: Wyznacz zbiory: A∩B, A∪B, A'∩ B'
A={x∊R: |x−1|=1−x}
B={x∊R: |2x−1|=2x−1}
| | 1 | |
Wyznaczylam i wyszlo mi dla A x=1 ix∊R a dla B x∊R i x= |
| ale nie mam pomyslu jak to |
| | 2 | |
zaznaczyc na osi ...
6 lis 09:33
===:
To wyznaczaj jeszcze raz
6 lis 10:58
Pati18773: mam tak:
Dla A:
|x−1|=1−x
x−1=1−x ∨ x−1=−1+x
x=1 x∊R
Dla B:
|2x−1|=2x−1
2x−1=2x−1 ∨ 2x−1=−2x+1
6 lis 11:24
Pati18773: i jeżeli to jest dobrze to nie wiem co dalej
6 lis 11:25
5-latek: Zdefinicji wartosci bezwzglednej
|x|= x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
np
|x−1|=1−x widzisz ze dla x<0 wiec x∊(−∞,0) i to jest zbior A
|2x−1|=2x−1 dla jakich xow ? wiec napisz ten przedzial
6 lis 11:34
Pati18773: jejku dobra teraz dopiero zrozumiałam ... dziękuję !
6 lis 11:40
Pati18773: nie mam pojęcia czemu tak to chciałam zrobić XD
6 lis 11:41
5-latek:
6 lis 11:42
Pati18773: Wszystko super wyszło
6 lis 11:49