matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
poszukujący:
To moja pierwsza granica, więc proszę o wyrozumiałość.
x
2
+3x−21
Oblicz granicę lewostronną i prawostronną funkcji f(x)=
w punkcie x
0
=4.
x
2
−5x+4
6 lis 09:21
piotr:
7
lim
x−>4
−
f(x) =
= −
∞
0
−
7
lim
x−>4
+
f(x) =
= +
∞
0
+
6 lis 11:30