nierówność
podkarpacie: nierówność
(x−2)(x−4)(x−1)>0
Jak wyznaczyć miejsce zerowe?
(x−2) = x=2
(x−4)= x=4
(x−1)= x=1
tak wystarczy czy to się jakoś oblicza.Wiem że wam truje ale ja w ogóle nie wiem co z czym.
6 lis 07:41
Omikron: https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
Czyli w tym przypadku zaznaczasz na osi miejsca zerowe 1,2,4 i ponieważ współczynnik przy x
jest dodatni to zaczynasz rysowanie od góry z prawej strony. Przy każdym miejscu zerowym
wielomian przechodzi przez oś ox. Pozostaje odczytać rozwiązanie.
6 lis 09:18