parametr
qsddd: wyznacz wszystkie m dla których równanie x2+mx+m+4=0 ma dwa różne pierwiastki takie że
(x1)3+(x2)3=64
Dochodzę do momentu: m3+5m2+4m+64=0
I tutaj utknąłem, policzyć się tego nie da, a nie wiem co mogłem zrobić źle
5 lis 23:30
5-latek: x13+x23= (x1+x2)3−3x1*x2(x1x2)
===================================
x1+x2= −m
x1*x2= m+4
podstaw do wzoru i policz
5 lis 23:35
qsddd: Dzięki, pomyliłem wzór
5 lis 23:36
5-latek: Poprawie wzor
x13+x23= (x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)
====================================
5 lis 23:38
opiekacz_do_chleba: (x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)=64
−m3−3(m+4)(−m)=64
m3−3m2−12m+64=0
m=−4
5 lis 23:39
5-latek:
5 lis 23:39