kwadratowa .
5-latek: mam dwa trojmiany kwardratowe
f(x)= 2x
2−(3m+2)x+12
g(x)= 4x
2−(9m−2)x+36
Zmalezc taka wartosc parametru m aby te trojmiany mialy dokladnie jeden wspolny pierwiastek .
Sporzad wykresy obu trojmianow dla znalezionej wartosci m
f(x) ma pierwiastki x
1 i x
2
g(x) ma poerwiastki x
1i x
3
Stosuje wzory Vieta aby wznaczyc x
1 ,x
2 x
3 i m
Robie sobie uklad 4 rownan
2. x
1*x
2= 6
4. x
1*x
3= 9
ma wyjsc m=3 i x
1=4
Robilem to innym sposobem rugujac x
12
Tearz jest polecenie zeby zrobic tym sposobem ale nie bardzo wiem jak dlaego proszse zeby
pomoc
5 lis 23:11
5-latek: Nie musowo pisac obliczen ale proszse napisac co robic po kolei
5 lis 23:25
piotr: x1+6/x1=(3m+2)/2; x1+9/x1=(9m−2)/4 ⇒ x1+9/x1=(9((2x1+12/x1−2)/3)−2)/4
⇒ (x12+9)/x1=(3 x12−4 x1+18)/(2 x1)
5 lis 23:46
piotr: x12−4 x1 = 0
5 lis 23:50
5-latek: Dzieki

Sprobuje to rozszyfrowac
5 lis 23:55
piotr: | | 9 | | 1 | | 1 | | 12 | |
x1+ |
| = |
| (9 ( |
| (2 x1+ |
| −2))−2) |
| | x1 | | 4 | | 3 | | x1 | |
6 lis 00:03
5-latek: OK
6 lis 00:08
jc:
x = wspólny pierwiastek.
0 = g(x) − 2f(x) = 12 − (3m−6)x
stąd x = 4/(m−2), m≠2.
Równanie 0 = f( 4/(m−2) ) daje nam m = 3. Wtedy x = 4.
6 lis 00:13
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Ja tak wlasnie tym pierwszym sposobem zrobilem
Przyjalem ze jesli x
1 jest wspollnym pierwiastkiem to f(x
1)= g(x
1)=0
6 lis 00:15
5-latek: napisane jest w poleceniu zeby zrobic to tymi dwoma sposobami
6 lis 00:17
5-latek: piotr
post 23;46 pierwszse dwa rownania rozumiem potem juz nie lapie co robisz .(trudno)
Bede musial to jakos inaczej probowac robic .
6 lis 12:06