Funkcja złożona - dziedzina i ZW
helpMe: Wyznacz Dziedzinę i Zbiór Wartości funkcji złożonej p = h * g * f
h(x) = arcsin(x)
g(x) =
√x
| | 1−x | |
p(x) = arcsin( √ |
| ) |
| | x+1 | |
Prosiłbym o wytłumaczenie etapami jak wyznaczać dziedzinę i zbiór wartości.
5 lis 23:00
Jack:
zalozenie, x > 0
(1−x)(x+1) > 0
(x−1)(x+1) < 0
x ∊ (−1;1)
czesc wspolna to x ∊ (0;1)
1. Dziedzina arcsin to przedzial <−1;1>
zatem
5 lis 23:28
helpMe: | | π | |
w odp mam że D: <0,1> Zw: <0, |
| > |
| | 2 | |
jak do ZW dojść?
5 lis 23:51
Jack:
chyba cos tam skopalem, powinno byc
| | 1−x | |
x ∊ <0;1> (bo to dziedzina √x oraz √ |
| bo oba ≥ 0 , a nie > 0) |
| | x+1 | |
zatem dziedzina tego arcusa to czesc wspolna
| | 1−x | | 1−x | |
1) −1 < √ |
| oraz 2) √ |
| < 1 |
| | 1+x | | 1+x | |
zatem
1) pierwiastek z czegokolwiek jest zawsze wiekszy od − 1 zatem x ∊ <0;1>
2)
| | 1−x | |
√ |
| < 1 /2 (podnoze do kwadratu bo obie strony nieujemne) |
| | 1+x | |
| 1−x | |
| < 1 /*(1+x) (moge bo wiem ze jest nieujemne, bo x ∊<0;1>) |
| 1+x | |
1−x < 1+x
2x > 0 czyli x > 0
podsumowujac. Dziedzina to x ∊ <0;1>
teraz zbior wartosci, jak znalezc?
otoz normalnie zbior wartosci to przedzial <− pi/2 ; pi/2> (ale to jest dla x∊<−1;1>)
a skoro x ∊ <0;1> no to (pamietajac ze arcsin(0) = 0) ZW : <0

i/2>
i tyle w temacie.
jesli cos pomylilem to przepraszam.
6 lis 00:30
Jack: poprawka (tej emotki co nie powinno byc) ZW: <0 ; pi/2>
6 lis 00:32
helpMe: dobrze jest

a słyszałem coś że ZW funkcji wewnętrznej przechodzi w D funkcji zewnętrznej inaczej
ZW funkcji wewnętrznej musi pokrywać się z D funkcji zewnętrznej ?
6 lis 00:45