Permutacja
Pati18773: Ile jest permutacji cyfry 3245 prowadzących do otrzymania liczby większej od wyjściowej liczby?
5 lis 22:57
Bogdan:
3245 nie jest cyfrą
6 lis 00:11
Pati18773: Cyfr*
6 lis 01:39
Eta:
Wszystkich jest 4!=24
obliczasz ile jest liczb mniejszych od 3245
zaczynają się na 2 i pozostałe na 3! czyli 1*6 =6 takich liczb
to pozostałe > 3245
jest ich : 24−6= 18 liczb
6 lis 01:48
Pati18773: Powinno wyjsc 17
6 lis 09:29
Bogdan:
Najpierw poprawna treść.
Ile jest permutacji cyfr: 3, 2, 4, 5 prowadzących do otrzymania liczby większej od liczby 3245.
Tak jak podała
Eta, z tym, że do sześciu liczb rozpoczynających się cyfrą 2 trzeba
dorzucić liczbę 3245, co daje łącznie 7 liczb, stąd 24 − 7 = 17
6 lis 11:32
Eta:
No tak pominęłam liczbę 3245
6 lis 17:42