Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu w i rozłóż go na czynniki
Monika: w(x)=2x4+3x3−x2−3x−1 Pierwiastkiem wielomianu jest liczba a=−12
5 lis 22:37
jhgjh:
| | 1 | |
mozesz podzielic przez x+ |
| |
| | 2 | |
5 lis 22:40
Monika: Tak też zrobiłam. Mam teraz działanie (2x3+2x2−2x−2)(x+12) i nie wiem jak dalej rozłożyć
ten pierwszy nawias
5 lis 22:42
opiekacz_do_chleba: masz 1, −1 jako pierwiastki, łatwiej będzie podzielić przez x−1 oraz x+1
5 lis 22:42
jhgjh:
x2(2x+2)−(2x+2) = ...
5 lis 22:44
jhgjh:
juz nic nie trzeba dzielic.
5 lis 22:44
Monika: Dziękuję bardzo!
5 lis 22:57
jhgjh:
6 lis 00:39