Nierówności z pierwiastkami
kenik: √x2 −4x + 4 − √x2+6x+9 = 1−x
Dziedzina to liczby rzeczywiste
Ale jak to dalej zrobić ?
Rozwiązywać na przedziale x ≤1 i x > 1 ?
Pozdrawiam
5 lis 22:05
5-latek: |x−2|−|x+3|= 1−x
5 lis 22:06
opiekacz_do_chleba: |x−2|−|x+3|=1−x
5 lis 22:07
5-latek: Skorzystaj z rego ze √x2= |x|
5 lis 22:07
kenik: dlaczego mogę tak zrobić ?
Bo funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe czy jak ?
5 lis 22:07
kenik: Pytam, bo raz muszę rozwiązywać na przedziale a raz mogę zastosować moduł i nie czuję tego
kiedy co zastosować
5 lis 22:08
5-latek: Bo np x2−4x+4= (x−2)2
√(x−2)2=|x−2| zobacz post 22:07
5 lis 22:10
kenik: Ale przecież to nigdy nie jest ujemne, wiec po co moduł ?
5 lis 22:11
opiekacz_do_chleba: x−2 nigdy nie jest ujemne ?
5 lis 22:12
kenik: jest, ale kwadrat z tego nigdy nie jest
5 lis 22:12
5-latek: Musisz zobaczyc czy to co jest pod pierwiastkiem dasz rade zwinac do pelnego kwadratu
jesli tak to masz modul .
jesli nie to zasady ogolne
5 lis 22:13
kenik: Dobra, już rozumiem.
Dziękuję
5 lis 22:14