matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Ania:
x + 1
lim =
=
x
4
− 2x
2
+ 1
x→−1
+
Prosze o pomoc, wychodzi mi − 1/4 ,a w odpowiedziach jest napisane +
∞
. Moze ktos podpowiedzec co robie zle lub rozwiązać
5 lis 21:35
Jack:
x+1
x+1
1
1
lim
= lim
= lim
=
=
∞
(x
2
−1)
2
(x−1)
2
(x+1)
2
(x−1)
2
(x+1)
0
+
5 lis 21:38
g:
x+1
x+1
1
=
=
(dla x ≠ −1)
(x
2
−1)
2
(x−1)
2
(x+1)
2
(x−1)
2
(x+1)
1
1/4
lim
x→−1
+
=
= +
∞
(x−1)
2
(x+1)
0
+
5 lis 21:43