trygonometria
alo: wykaż, że równosc jest tożsamoscia
| | tg2α | |
sin2α*cos2α = |
| |
| | tg2 2α +1 | |
1+sin4α = (1+2sinαcosα−2sin
2 α)
2
| | π+3α−3β | |
√3sin(α−β)−cos(α−β) = −2cos |
| |
| | 3 | |
nie musicie calego rozwiązywac prosze tylko o wskazówki, podchodzilem do tych przykładów ale
niemoge ich zrobic
5 lis 21:13
opiekacz_do_chleba: | | | | tg(2α) | |
sin(2α)cos(2α)= |
| = |
| |
| | | | tg2(2α)+1 | |
5 lis 21:16
opiekacz_do_chleba: (1+2sinαcosα−2sin2α)2=(sin(2α)+cos(2α))2=1+2sin(2α)cos(2α)=1+sin(4α)
5 lis 21:17
opiekacz_do_chleba: | √3 | | 1 | | π | | π | |
| sin(α−β)− |
| cos(α−β)=sin( |
| )sin(α−β)−cos( |
| )cos(α−β)= |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
5 lis 21:21
alo: | | 1 | |
jak z mianownika w 2 przykladzie |
| zrobilo sie tg2(2α)+1 |
| | cos2(2α) | |
| | π | | π | | π | |
i co zrobic zeby z sin |
| sin(α−β) − cos |
| cos(α−β) otrzymac −cos(α−β+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 lis 22:27
opiekacz_do_chleba: | | sin2x+cos2x | |
1) |
| =tg2x+1 |
| | cos2x | |
2) odwrotność wzoru na sumę kątów
5 lis 22:31
opiekacz_do_chleba: co do trzeciego, może zacznij od prawej, będzie ci łatwiej
5 lis 22:33
alo: dzieki
| | α | | α | | 2 | | α | |
a pomożesz z cos |
| = sin |
| ( |
| +tg |
| ) |
| | 2 | | 2 | | tgα | | 2 | |
trudna ta trygonometria

kazdy przyklad na inny sposob
5 lis 22:58
opiekacz_do_chleba: | | 2sin(α/2)cos(α/2) | |
tgα= |
| |
| | cos2(α/2)−sin2(α/2) | |
| 2 | | α | | cos2(α/2)−sin2(α/2) | | sin(α/2) | |
| +tg |
| = |
| + |
| = |
| tgα | | 2 | | sin(α/2)cos(α/2) | | cos(α/2) | |
| | cos(α/2) | |
sin(α/2)* |
| =cos(α/2) |
| | sin(α/2) | |
5 lis 23:11
alo: | | cosα − sinα | | 2 | |
A jakas podpowiedz do |
| = |
| |
| | cosαsinα | | tg2α(sinα+cosα) | |
6 lis 16:28
opiekacz_do_chleba: | | sin(2α) | |
tg(2α)= |
| i rozbij ze wzorów na podwojony kąt |
| | cos(2α) | |
6 lis 16:56
alo: no tak rozumiem, próbowałem juz to wszystko wymnazac skracac podstawiac wszystko co sie dalo i
niemoge dojsc do tego xD
w miedzyczasie robie inne przyklady z ktorymi niemam problemu a tego niemoge zrobic xD
mozesz to rozpisac prosze?
6 lis 19:21
5-latek: troling
Poziom . Bardzo wysoki
6 lis 19:26
alo: 5−latek czy ty masz jakis problem ze sobą? w co drugim temacie piszesz te swoje smęty i żale,
jak stary dziad, jesli nie chcesz pomóc to poprostu nie pomagaj zamiast jeszcze pisac wredne
komentarze
6 lis 19:39