matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granicy funkcji
Tomek:
Mam problem z takim zadankiem, nie mam pojęcia zupełnie co zrobić żeby usunąć symbol nieoznaczony
cosx
lim
x
→
π
4
√
2
sin
2
x−(
)cosx
2
5 lis 20:49
Mila:
cosx
=lim
x→
π
4
+
= dzielę licznik i mianownik przez cosx
√
2
sin
2
x−
*cosx
2
1
=lim
x→
π
4
+
=
∞
√
2
tgx*sinx−
2
π
π
√
2
(tg
i sin
z prawej jest nieco większy niż 1 i
,
4
4
2
bo funkcje rosnące, w mianowniku masz 0
+
)
cosx
lim
x→
π
4
−
=
√
2
sin
2
x−
*cosx
2
1
=lim
x→
π
4
−
=−
∞
√
2
tgx*sinx−
2
5 lis 21:57
Jack:
przeciez masz
√
2
2
lim
0
x−>
π
4
zatem dla x−>
π
4
+
√
2
2
lim
=
∞
0
a dla x−>
π
4
−
√
2
2
lim
= −
∞
0
zatem nie ma granicy
5 lis 21:58