Prosta granica funkcji.
Antymat: Witam, chciałbym, byście pomogli mi z obliczeniem prostej granicy przy n dążacym do zera.
lim(3n+1/3n+4)n
Mi wyszło e−2/3, koledze samo e. Ktoś z nas ma dobry wynik?
5 lis 20:42
5-latek: Zaden .
5 lis 21:50
Jack:
(cokolwiek)0 = 1
5 lis 21:52
Jack: procz 00 naturalnie.
5 lis 21:52
Mila:
Źle to zapisałeś . Mogłeś zapisać za pomocą nawiasów (3n+1)/(3n+4)
| 3n+1 | | 3n+4−3 | | −3 | |
| = |
| =1+ |
| |
| 3n+4 | | 3n+4 | | 3n+4 | |
| | −3 | | 1 | |
=lim n→∞ (1+ |
| )3n+4−3] −3n(3n+4)=e−1= |
| |
| | 3n+4 | | e | |
5 lis 22:13
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Ale zapisal ze n→0
Pomijac to to niech sie zastanowi czy funkcja czy ciag .
5 lis 22:16
Mila:
Dobry wieczór. Nie czują bluesa, tak jest po podstawowej matematyce.
5 lis 22:25