n2+2 | ||
( | )n2 | |
2n2+1 |
a | ||
Rozwiązałem poprzez doprowadzenie wyrazenia do wzoru na liczbę e, (1+ | )n = ea i po paru | |
n |
1+2/n2 | ||
( | )n2 → 0 | |
2+1/n2 |
n2+2 | 1 | n2+2 | ||||
( | )n2=( | )n2( | )n2= | |||
2n2+1 | 2 | n2+1/2 |
1 | 3 | |||
=( | )n2*( | +1)n2 ta po prawej dąży do 0, po lewej do jakiejś stałej, | ||
2 | 2n2+1 |
n2+2 | n2+2 |
| |||||||||||||||||||||
= | = | = | |||||||||||||||||||||
2n2+1 |
|
|
| 1 |
| |||||||||||||||||||||||||||||||
= | = ( | + | ) | ||||||||||||||||||||||||||||||
| 2 |
|
1 |
| ||||||||||||
lim ( | + | )n2 = 0 | |||||||||||
2 |
|
n2+2 | n2+2 | 1 | 1 | 3 | |||||
< | = | + | ≤ | dla n ≥ 2. | |||||
2n2+1 | 2n2 | 2 | n2 | 4 |
n2+2 | 3 | |||
0 < ( | )n2 < ( | )n2. | ||
2n2+1 | 4 |
n2+2 | ||
Wniosek ( | )n2 → 0. | |
2n2+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |