Prostokątnie
Paula: Mam kilka zadań których niestety nie potrafię wykonać . Pomóżcie .
1. Do obsiania prostokątnego placu o wym. 80m x 60m zużyto 14kg mieszanki trawnikowej. Ile kg
mieszanki zużyjemy do obsiania obszaru w kształcie prostokąta o wym. 0,03 km x 0,04 km?
2.Ania robi bratu czapkę, wycięła koło o promieniu 30 cm i kącie 90 stopni . Ile wynosi obwód
czapki?
3. Jaką miarę ma kąt środkowy utworzony przez dużą i małą wskazówkę zegara o godz. 14.00?
10 sty 18:37
Fruu: 1)
80*60=4800m2
0,03km=30m
0,04km=40m
30*40=1200m2
4800m2 −14 kg
1200m2 − x kg
x=3,5kg mieszanki na 1200m2
10 sty 18:45
Fruu:

L= obwod kola
L=2πr
L=2*3,14*30=188,4cm
90 stopni − x obwodu
360 stopni − 188,4 cm obwodu
x=47,1cm
188,4−47,1=141,3cm wynosi obwod czapeczki
10 sty 18:53
Fruu:

3)
12h − 360 stopni
2h − x stopni
x=60 stopni
10 sty 18:58
Paula: Dzięki
10 sty 19:05