Proszę o pomoc
Johny: wektory a i b spełniają następujące zależności (4a − 5b) ⊥ (2a + b) (7a − 2b) ⊥ (a − 4b)
Wyznaczyć kąt pomiędzy wektorami a i b.
zrobiłem tak:
(4a − 5b)*(2a + b)⇔iloczyn skalarny
(7a − 2b)*(a − 4b)⇔iloczyn skalarny
wyszło mi zgodnie z definicją iloczynu skalarnego
8a
2−5b
2=0/*8
7a
2+8b
2=0/*5
wyszlo:
64a
2−40b
2=0
35a
2+40b
2=0
dodałem stronami i wyszło:
99a
2=0
czyli a=0 i b=0 i dalej nie wiem jak cosα obliczyć bo jak cosα=0/0

Poszperałem i znalazłem taki zapis powyższych równań iloczynów skalarnych:
8a
2−6a*b−5b
2=0
7a
2−30a*b+8b
2=0
z tego po wymnożeniu 1 równania przez −5 i dodaniu obu stronami wyszło mi a=b
następnie to samo równanie sprowadziłem do postaci
56a
2−42a*b−35b
2=0
−56a
2+240a*b−64b
2=0
dodałem równania stronami i wyszło:
198a*b=99b
2
12=a*b/b
2⇔
12=a*b/ab ⇔
12=cosα ⇔ α=π/3
Problem tkwi w tym skoro obydwa zapisy są "równoważne" do dlaczego 1 sposobem nie wychodzi?
Proszę o odpowiedz ewentualnie rozwiązanie.
5 lis 19:35
opiekacz_do_chleba: definicja iloczynu skalarnego jest taka
jeśli masz v=<xv; yv> oraz w=<xw; yw> to
v•w=xv*xw+yv*yw dlatego twoje rozwiązanie jest złe, źle obliczyłeś iloczyn skalarny
5 lis 19:45
Saizou :
coś jest nie tak z tym zadaniem, bo
(4a−5b) ⊥ (2a+b)
jest zapisem bez większego sensu.
5 lis 19:45
Saizou :
Przepraszam, nie doczytałem, że a,b to wektory.
A z jakiej przestrzeni te wektory ?
5 lis 19:48