narysuj wykres funkcji
Kropciana: Witam, pomogłby ktos mi rozpisac to zadanie?
mam do narysowania wykres funkcji logarytmicznej log
2(x
2−4)/(|x| − 2)
Gdyby nie ta wartosc bezwzgledna nie miaabym problemu, dziedzine wyznaczylam ale dalej mi nie
wychodzi
5 lis 19:20
PW: To podpucha,
x2 − 4 = |x|2 − 4 = (|x| − 2)(|x| + 2).
5 lis 19:28
Kropciana: Niedokonca rozumiem czemu w odpowiedziach zostalo to rozpisane tak:
Log2(x+2) dla x ≤0,2)∪(2,nieskonczonosci)
Log2(2−x) dla x (−nieskonczonosxi, −2)∪(2,0)
5 lis 19:32
Kropciana: Narysowac umiem, gorzej niestety z opisaniem tego co ma sie tam dziac i dlaczego...
5 lis 19:33
PW: | x2 − 4 | | (|x| − 2)(|x| + 2) | |
| = |
| . |
| |x| − 2 | | |x| − 2 | |
Z uwagi na dziedzinę nie może być |x| − 2 = 0, a więc możemy podzielić licznik i mianownik
przez (|x| − 2), otrzymamy
f(x) = log
2(|x| + 2), |x| ≠ 4.
Jeżeli masz to
narysować, to wystarczy narysować dla x > 0 (oczywiście x ≠ 2), a potem
zastosować symetrię względem osi OY (funkcja jest parzysta).
5 lis 19:42
PW: Korekta (trzecia linijka od dołu): powinno być |x| ≠ 2.
5 lis 19:46
Kropciana: Ok rozumiem, rysuje dla x>0 dlatego ze x jest w wartosci bezwzglednej tak?
5 lis 19:48
PW: Dlatego, że dla x > 0 jest |x| = x i funkcja dla takich x ma postać
f(x) = log2(x+2), x ≠2.
Normalny wykres logarytmu przesunięty w lewo o 2 (tylko nie istnieje wartość funkcji dla x = 2,
musi być "puste kółko").
5 lis 19:58
Iryt:
f(x)=log2(|x|+2)
5 lis 20:09