zbior wartosci
kappa: ile wynosi zbior wartosci funkcji
| | x+5 | | √4x2−8x+4 | | x+5 | | |2x−2| | |
f(x)= |
| − |
| ⇔ |
| − |
| |
| | √x2+10x+25 | | 2x−2 | | |x+5| | | 2x−2 | |
jedyne na co wpadlem to rozpatrzyc 3 przypadki
5 lis 19:12
===:
a może zastanów się nad odpowiedzią
5 lis 19:17
PW: x2 + 10x + 25 = (x+5)2 − może to wykorzystaj.
5 lis 19:22
opiekacz_do_chleba: założenia, x≠−5, x≠1
| | x+5 | | |x−1| | |
f(x)= |
| − |
| |
| | |x+5| | | x−1 | |
dla x<−5 mamy
f(x)=−1+1=0
dla −5<x<1 mamy
f(x)=1+1=2
dla x>1 mamy
f(x)=1−1=0
zatem zbiór wartości to {0; 2}
5 lis 19:22
kappa: powinienem sprawdzic gdzie ta funkcja sie zeruje
| x+5 | | |2x−2| | |
| − |
| =0 |
| |x+5| | | 2x−2 | |
dla x = 0
1−1=0
0=0
dla x = 2
1−1=0
0=0
5 lis 19:23
PW: Przepraszam, wykorzystałeś, dobrze jest.
5 lis 19:24