Wartość bezwzględna
Adrian: równanie okręgów stycznych wewnętrznie wygląda tak:
|OS| = |R − r| > 0
mam pytanie, do czego odnosi się "> 0"? bo chyba nie do wartości bezwzględnej? tzn. wszystkie
wartości bezwzględne są większe od zera
jak mam to uwzględnić przy rozwiązywaniu? iloczyn |OS| = |R − r| oraz |R − r| > 0?
no i powiązane zadanie, jaka będzie odpowiedź do tego:
7 = |5 − r| > 0
5 lis 19:04
PW: To jakieś nieporozumienie. Warunek styczności wewnętrznej ma postać
|OS| = R − r,
przy założeniu R > r.
5 lis 19:11