Krzywa zmiany znaku
cotyniepowiesz98: Mam dość nietypowe pytanie...
Kiedy liczę pochodną i wychodzi mi załóżmy
f'(x)= (2x2 − 4) / (x2+2x+2)
Warunek konieczny
f'(x)=0
x=√2 lub x=−√2
Warunek dostateczny
i tutaj rysuje krzywa zmiany znaku pochodnej , a więc rysuje biorąc pod uwagę tylko dla 2x2−4
czy (2x2 − 4) / (x2+2x+2)?
5 lis 18:27
PW: Mianownik jest dodatni dla x ≠ − 1
5 lis 18:29
cotyniepowiesz98: PW, wiem ale nie o to pytam...
5 lis 18:32
opiekacz_do_chleba: f'(x)>0
(x−
√2)(x+
√2)>0
x∊(−
∞;−
√2)∪(
√2;
∞)
5 lis 18:33
PW: cotyniepowiesz98, co ty nie powiesz?
5 lis 18:45
cotyniepowiesz98: Dla x= −1 i tak jest dodatni. (1−2+2=1)
6 lis 10:10
PW: Tak, masz rację. Mianownik jest dodatni dla wszystkich x (widziałem tam x2+2x+1, pewnie
dlatego że ślepnę).
A sens mojej wypowiedzi był taki, że przy dodatnim mianowniku wystarczy rozpatrywać znak
licznika. Odpowiedź była na temat, ale jej nie zrozumiałeś. Właśnie w ten sposób rozwiązał to
opiekacz−do−chleba.
6 lis 11:25