Strasznie proszę o pomoc! Struktury Algebraiczne
Michał: W zbiorze liczb rzeczywistych określamy działanie x#y := x + y + xy. Czy (R,#) jest grupą?
jeżeli e istnieje to liczę e # e = e
z tego wynika, że e=0 lub e=−1
Niech b dowolna liczba
b#0 = b = 0#b więc e=0 element neutralny
Szukając inaczej elementu neutralnego:
b#e=e
b + e + be = b
e(1+e) = 0
e=0 lub e=−1
PYTANIE:
Czy ta −1 jest jakaś szczególna że ciągle się pojawia, i dlaczego b#(−1) = b + −1 −b = −1 =
(−1)#b?
Zadanie rozwiążę sam
5 lis 18:19
PW: e#e = e
oznacza
e + e + ee = e
ee + e = 0
e = − 1 lub e = 0
Sprawdzamy dla dowolnej a∊R:
−1#a = − 1 + a + (−1)a = −1
Powinno być a zamiast − 1 (jeśli −1 miałaby być elementem neutralnym). Liczba (−1) nie
jest więc elementem neutralnym.
Sprawdzamy drugą możliwość:
0#a = 0 + a + 0a = a
− liczba 0 jest elementem neutralnym działania #.
5 lis 18:42
Saizou :
Ewentualnie powołaj się na fakt że element neutralny jest wyznaczony jednoznacznie.
5 lis 18:43
Michał: b−dowolna liczba
A czy fakt, że b#(−1) = −1 = (−1)#b
ma jakiś związek z tym, że tylko dla −1 nie istnieje element odwrotny:
niech y − element odwrotny do x.
y#x=e
y+x+xy=0
y(1+x)=−x
y=−x/(1+x)
5 lis 19:31