funkcja
prosze o podpowiedz: 1. Miejscem zerowym funkcji f(x) = (√3 − √2)(x−√60 jest... 2. funkcja y = (a−3)x+3 nie ma
miejsc zerowych wobec tego liczba a jest równa...
10 sty 18:35
Anna: pomagam
10 sty 18:37
Anna:
1) (o ile dobrze odczytałam)
f(x) = (√3 − √2) (x − √60)
y = 0 ⇔ (√3 − √2)(x − √60) = 0 /:(√3−√2)
x − √60 = 0 ⇒ x = √60
2) y = (a − 3)x + 3
Funkcja liniowa nie ma miejsca zerowego, gdy jest stała,
czyli a − 3 = 0 ⇒ a = 3
10 sty 18:45
prosze o podpowiedz: Kurcze widzisz mam podobmny problem z zadaniem nr 1 ponieważ tam propozycje odp to: 1 , √2 ,
√3 , √6
10 sty 19:01