miejsca zerowe
matematyka:): Czy funkcja f ma w przedziale [e(−3),e] miejsca zerowe? Odpowiedź uzasadnij.
f(x)= −13ln3x−ln2x+2
5 lis 18:04
matematyka:): [e−3,e] − przedział podaję jeszcze raz
5 lis 18:05
PW: Pewnie idzie o twierdzenie Darboux.
5 lis 18:10
opiekacz_do_chleba: lnx∊<−3; 1>, weźmy taką funkcje na tym przedziale
g'(x)=−x
2−2x=−x(x+2)
g'(x)>0 ⇔ x∊(−2;0)
g'(x)<0 ⇔ x∊(−
∞;−2)∪(0;
∞)
g'(x)=0 ⇔ x=0 lub x=−2
zatem x=0 to maksimum lokalne, x=−2 to minimum
| | 2 | | 2 | |
g(0)=2, g(−2)= |
| , g(−3)=2, g(1)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
zatem wartość minimalna na przedziale to |
| |
| | 3 | |
zatem funkcja nie osiąga wartości dodatnich
5 lis 18:20
opiekacz_do_chleba: przepraszam, nie ma pierwiastków na tym przedziale, nie nie osiąga wartości dodatnich
5 lis 18:21