Kombinatoryka
Pati18773: Niech k oznacza liczbę dwucyfrową podzielną przez 3, a l liczbę dwucyfrową podzielną przez 5.
Ile jest par (k, l) takich, że suma k+l jest liczbą nieparzystą
Siedzialam i wypisywalam sobie te liczby ale czy jest jakis krotszy sposob ?
5 lis 18:01
Eta:
Takich par jest 270 (taką masz odp?
5 lis 18:13
Pati18773: Tak ale sama nie wiem jak to obliczylam teraz
5 lis 18:19
Eta:
Wszystkich liczb dwucyfrowych jest 90
Podzielnych przez 3 jest (90:3 =30 w tym 15 parzystych i 15 nieparzystych
Podzielnych przez 5 jest (90:5 =18 w tym 9 parzystych i 9 neparzystych
suma k+l jest nieparzysta jeżeli jedna parzysta a druga nieparzysta i odwrotnie
zatem mamy : 15*9 + 15*9=..... takich liczb
5 lis 18:24
Pati18773: Dziekuje ! wszystko jasne !
5 lis 18:25
Iryt:
A={12,15, ...99} −liczby dwucyfrowe podzielne przez 3
|A|=30
Ap={12,18, ... 96} −parzyste liczby dwucyfrowe podzielne przez 3
|Ap|=15
An={15,21,...99} − nieparzyste liczby dwucyfrowe podzielne przez 3
|An|=15
B={10,15,...95} −liczby dwucyfrowe podzielne przez 5
|B|=18
Bp={10,20,...90} −parzyste liczby dwucyfrowe podzielne przez 5
|Bp|=9
|Bn|=9
k+l− liczba nieparzysta dla k∊Ap ∧ l∊Bn
lub k∊An ∧l∊Bp
Teraz już policzysz?
5 lis 18:27
Eta:
5 lis 18:28