Granica
Kierowca: lim sin12x/pi−4x
x→π/4
Jak to ugryźć?
5 lis 17:35
Jack:
| | sin (12x) | |
lim |
| (z hospitala) |
| | pi − 4x | |
| | cos(12x) * 12 | |
= lim |
| = lim −3cos(12x) = −3*cos(3π) = − 3cos(π) = − 3* (−1) = 3 |
| | − 4 | |
5 lis 17:42
Kierowca: A bez Hospitala się da, bo mogę korzystać z rzeczy, które były, czyli np z tego nie.
5 lis 17:43
Jack: zapewne sie da, ale trzeba poglowkowac, a hospitalem jest szybko i wygodnie

byc moze sin(12x) trzeba zamienic na sin(4x+8x)
ale nie jestem pewien.
5 lis 17:54
Kierowca: A skad sie tam wzięła to *12?
5 lis 18:07
Jack: funkcja zlozona
pochodna z sin(ax) = cos(ax) * (ax)' = cos(ax) * a
5 lis 18:13
Kierowca: Okej, wielkie dzięki!
5 lis 18:15
opiekacz_do_chleba: sin(3*(4x))=3sin(4x)−4sin
3(4x)=3sin(π−4x)−4sin
3(π−4x)
| | 3sin(π−4x)−4sin3(π−4x) | |
limx→π/4 |
| = 3 − 4*0 = 3 |
| | π−4x | |
5 lis 18:27
Kierowca: O widzisz. Super, dzięki
5 lis 19:07
Kierowca: Nie wiem jeszcze jednego przykladu lim arcsin(1−x)/(1−x) gdy x→1, gdyby to był sinus nie
miałbym problemu, ale gdy jest funkcja odwrotna, to nie wiem jak się zachować.
5 lis 19:19
opiekacz_do_chleba: | | arcsin(x) | |
limx→0 |
| pomyśl nad tą granicą |
| | x | |
5 lis 19:24
opiekacz_do_chleba: | | arcsin(x) | |
limx→0 |
| , podstawienie x=sin(α), x→0 to α→0 |
| | x | |
5 lis 19:27
Kierowca: Wydaję mi się, że to będzie 1, bo ta funkcja zachowa się podobnie jak sinx w 0.
5 lis 19:28
Jack:
niech arcsin(1−x) = α, wtedy sin α = 1−x, czyli x = 1 − sin α,
zatem arcsin(1−x) = arcsin(1−(1−sinα)) = arcsin(sin α) = α
| arcsin(1−x) | | α | | α | |
| = |
| = |
| |
| 1−x | | 1−(1−sin α) | | sin α | |
x −> 1 zatem 1−sin α −>1 czyli sin α −> 0 czyli α −>0
stad
α −>0
5 lis 19:31
Jack: chociaz moje rozw. nie jest za bardzo matematyczne...
5 lis 19:33
opiekacz_do_chleba: faktycznie, źle zrobiłem z tym podstawieniem, powinienem był ograniczyć alfa
5 lis 19:33
Kierowca: Wielkie dzięki!
5 lis 19:36
Kierowca: Będę się starał to ogarnąć.
5 lis 19:39
Omikron: To drugie też można z Hospitala
5 lis 19:55