Porownaj ze soba odwrotnosc liczby a oraz liczbe przeciwną do liczby b, jezeli:
Repeat: Porownaj ze soba odwrotnosc liczby a oraz liczbe przeciwną do liczby b, jezeli:
1−0,(8) 23
a=__________ b= 10,(7) − __
7 8 60
− +1,25*(−− )
8 5
siedem ósmych plus 1.25 razy (w nawiasie) minus osiem piątych
5 lis 17:10
jcb: 0,(8) to 8 w okresie,tak?
5 lis 17:15
PW:
| 7 | | 8 | | 7 | | 5 | | 8 | | 7 | | 9 | |
| + 1,25•(− |
| ) = |
| − |
| • |
| = |
| − 2 = − |
| , |
| 8 | | 5 | | 8 | | 4 | | 5 | | 8 | | 8 | |
a więc odwrotność a jest równa
| | 1 | | | | 9 | |
|
| = |
| = − |
| . |
| | a | | 1 − 0,(8) | | 8(1−0,(8)) | |
Liczba przeciwna do b to
Obie liczby są ujemne. Porównanie ich może polegać na stwierdzeniu, czy
czy też jest odwrotnie.
Zamienić ułamki okresowe na zwykłe, wykonać działania i dopiero porównywać.
5 lis 17:34
jcb: Na początek zamieńmy 0,(8) i 10,(7) na ułamki zwykłe
0,(8)=8/90
x = 10.(7) // • 10
10*x = 107.(7)
10*x = 107.(7) // − x
10*x−x = 107.(7) − 10.(7)
9*x = 97
x = 97/9
więc mozemy przystąpic do zadania:
odwrotnośc liczby a to 1/a więc zamieniamy licznik z mianownikiem i mamy:
po wyliczeniu:
−810656=−1,23
Teraz liczba b:
mamy liczbe przeciwną do b czyli −b więc −(97/9−23/60)
po sprowadzeniu do wspolnego mianownika itd mamy:
−(5613/546)=−10,28
Po porównaniu:
−1,23≥−10,28
tj.
1/a≥−b
5 lis 17:39