Funkcja kwadratowa
Janek: Funkcja kwadratowa D dla argumentu x=−1 przyjmuje wartość 5. Jedynym miejscem zerowym funkcji
jest liczba 3. Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
F(x)=a(x−3)2+q
F(x)=x2a−6ax+9a+q
F(−1)=a+6a+9a+q=5
16a+q=5
q=5−16a
Co dalej robic do czego podstawić?
5 lis 17:06
Janek: W treści oczywiście funkcja f, a nie 'D'
5 lis 17:07
Janek: Właściwie zrobiłem błąd podstawiając q do postaci ogólnej. W drugim wierszu na koncu pasowałoby
...9a+c
9a+c=q
5 lis 17:12
Omikron: q=0 bo to miejsce zerowe funkcji
5 lis 17:15
Janek: f(x)=x2a−6ax+9a+c
q=−36−4(9a+c4=−36−36−4c4=c
5 lis 17:16
Janek: Tzn ze podstawiam jakby ten punkt (3,0)?
5 lis 17:17
Omikron: f(x)=a(x−3)2
f(−1)=5
Oblicz a
5 lis 17:19
Janek: Za duzo tej matematyki dzisiaj dzieki wielkie
5 lis 17:22
Janek: W sensie kminie juz a=5/16
5 lis 17:23
Omikron:
5 lis 17:23