z
Robertt: Potrzebuje pomocy w równaniu zespolonym:
z
2 + 2(1 + j)z + 2j = 0
W tym pierwszym licze delte i jest równe 0, to czy moge skorzystać ze wzoru z0 = −b/2a?
z
2 + (1 + 4j)z − (5 + j) = 0 Tutaj nie mam pomysłu

Pozdrawiam
5 lis 16:05
Janek191:
2) Δ = (1 + 4j)2 − 4*1*( − 5 − j) = 1 + 8 j − 16 + 20 + 4 j = 5 + 12 j = ( 3 + 2 j)2
więc
Δ = 3 + 2 j
5 lis 16:16
Robertt: Przejście z 5 + 12j na (3 + 2j)2 trzeba po prostu zauważyć czy można to jakoś w inny sposób
wyliczyć?
5 lis 16:19
Robertt: a jak z pierwszym równaniem?
5 lis 16:21
5 lis 17:02
Iryt:
5+12j=(x+iy)
2 , gdzie x,y∊R
5+12j=x
2−y
2+2xyi
x
2−y
2=5
x
4−5x
2−36=0
Δ=169
| | 5−13 | | 5+13 | |
x2= |
| =−4 brak rozw. w R lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
y=2 lub y=−2
============
5+12j=(3+2j)
2 lub 5+12j=(−3−2j)
2
5 lis 18:00
Janek191:
U mnie jest pomyłka − powinno być:
√Δ = 3 + 2j
5 lis 19:30