wykaż ograniczenie
Franko: Hej potrzebuje pomocy przy zadaniu
Wykaż, że zbiór B = {
√5 ,
√5+√5 ,
√5+√5+√5, ...} jest ograniczony,
Zmieniam na wzór rekurencyjny b
1 =
√5 , b
n+1 =
√5 + bn gdzie n ≥ 1.
Chciałem to zrobić indukcyjnie i wykazać monotoniczność, ale nie potrafię

Pomoże ktoś ?
5 lis 15:59
opiekacz_do_chleba: po co monotoniczność?
0≤bn, to oczywiste
mamy b1≤3
załóżmy że bn≤3
teraz bn+1=√bn+5≤√8≤3
zatem ciąg jest ograniczony
5 lis 16:05
Franko: Myślałem o takim rozwiązaniu ale czy nie jest ono za proste ?
5 lis 16:07
opiekacz_do_chleba: ważne że działa
5 lis 16:07
Franko: Obawiam się, że na kolokwium to nie przejdzie..
5 lis 16:12
Franko: Może ktoś jeszcze to potwierdzić, że taki sposób przejdzie ?
Swoja drogą było by to całkiem zabawne gdybym powiedział później na ćwiczeniach, że tak mi
polecił robić zadania opiekacz do chleba xD
5 lis 20:14