ciągłość, ekstrema, obraz zbioru
matematyka:): Zbadać ciągłość i wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
f(x) = x*lnx gdy x>0
x2−2x−3 gdy x≤0
Wyznaczyć obraz zbioru [−3,1]
5 lis 15:59
Jerzy:
Co od siebie ?
5 lis 16:02
Janek191:
Funkcja nie jest ciągła w x = 0.
5 lis 16:03
matematyka:): Ciągłość badałem w 1, którą wyrzuciłem z dziedziny. wyszło mi, że jest ciągła w 1 i nie jest
ciągła w 0.
Obliczyłem pochodną funkcji i wyszło, że nie ma miejsc zerowych, więc nie ma ekstremum.
5 lis 16:05
matematyka:): Chociaż nie, 1 nie wypada z dziedziny.
5 lis 16:07
matematyka:): Czy w takim razie skoro funkcja nie jest ciągła w x=0 może tam występować ekstremum?
5 lis 16:08
Janek191:
Może
5 lis 16:12
matematyka:): Jak mam to sprawdzić?
5 lis 16:13
Janek191:
Oblicz pochodną dla x > 0
5 lis 16:18
matematyka:): pochodna dla x>0 to 1/x, więc nie ma miejsca zerowego, czyli będzie istniało w 0 minimum
lokalne
o wartości −3?
5 lis 16:25
Omikron: Zła pochodna
5 lis 16:46
Omikron: Narysuj przybliżony wykres funkcji i z niego sprawdź czy w x=0 jest ekstremum
5 lis 16:48
matematyka:): Rzeczywiście. Pochodna to będzie lnx+1
Czy nie powinienem sprawdzić różniczkowalności w 0?
5 lis 17:58