obliczanie funkcji trygonometrycznych
MAGDA: zad 1 : Wyznacz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α takiego że
sinα=√34
zad 2 : Wykaż podane tożsamości :
a) (1+ sinα)(1cosα −tgα)=cosα
b) ctgα+sinα1+cosα=1sinα
zad 3 : W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę 120o . Wykorzystując funkcje
trygonometryczne, oblicz obwód tego trójkąta, wiedząc że jego podstawa ma długość 10 cm.
zad 4 : Oblicz bez użycia tablic trygonometrycznych : sin2 61o + sin2 29o
5 lis 15:56
Janek191:
z.1
cos
2 α = 1 − sin
2 α
5 lis 15:58
Janek191:
z.4
sin 29o = cos 61o
5 lis 15:59