matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy podane równanie jest sprzeczne?
Ja:
3x−1 1 ____= x − _ 3 3 2(x−0,5)=2x+1
5 lis 15:23
Jerzy:
3x − 1 = 3x − 1 ( tożsamość ) 2x − 1 ≠ 2x + 1 ( sprzeczność)
5 lis 15:25