Oblicz równanie/nierowność z wartością bezwględną.
Herdi: Witam, mam problem z rozwiazaniem tych równań.
a) |3x+5| − 4|2x+1 ≤ 7
b) |||3x+2|−1|+2| = 4
c) |||2x−1|−3|+5| ≥ 4
Nie wiem jak się za to zabrać. (1 kl Liceum)
5 lis 15:23
opiekacz_do_chleba: a) weź 3 przedziały, tak żeby w każdym przypadku pozbyć się wartości bezwzględnej
b) |||3x+2|−1|+2|=4
||3x+2|−1|+2=4 lub ||3x+2|−1|+2=−4
||3x+2|−1|=2 lub ||3x+2|−1|=−6
prawe wyrażenie jest sprzecznością
|3x+2|−1=2 lub |3x+2|+1=2
|3x+2|=3 lub |3x+2|=1
3x+2=3 lub 3x+2=−3 lub 3x+2=1 lub 3x+2=−1
5 lis 15:33
opiekacz_do_chleba: zacznijmy jeszcze raz od tego jak wyrażenie było sprzecznością, pomyliłem się
|3x+2|−1=2 lub |3x+2|−1=−2
prawa jest sprzeczna
|3x+2|=3
3x+2=3 lub 3x+2=−3
5 lis 15:34
Herdi: Dzieki wielkie

Pierwsze własnie na przedziały zrobie, dzieki!
5 lis 15:35
Herdi: Jeszcze co do tego 3, jakbyś był w stanie pomóc
5 lis 15:37
opiekacz_do_chleba: |||2x−1|−3|+5|≥4
|||2x−1|−3|+5≥4 lub |||2x−1|−3|+5≤−4
|||2x−1|−3|≥−1 lub |||2x−1|−3|≤−9
lewa strona jest zawsze prawdziwa, prawa wręcz odwrotnie
x∊ℛ∪∅
x∊ℛ
5 lis 15:40