Eta:

Dobry rys, załatwia wszystko w tym zad,
tylko ,że
mistrzem w rysowaniu jest
Bogdan 
Postaram się jakoś Ci to zad. objaśnić.
trójkąt w ścianie BCW jest równoboczny o boku dł 1
trójkąt w ścianieCDW jest prostokątny i równoramienny o ramionach dł. 1
i podstawie ICDI=
√2 ( z treści zadania)
cosα −−− wyznaczymy z tw. cosinusów w czerwonym trójkącie
zatem : potrzebne będą długości : IBEI , IFEI i IBFI
| 1*√3 | | √3 | |
IBEI= hΔBCW = |
| = |
|
|
| 2 | | 2 | |
ponieważ IECI= EWI=
12 ( bo wysokość BE dzieli trójkąat równoboczny na połowy
ΔFCE ~ΔCDW w skali
12
| √2 | |
to IFEI= 12 i IFCI = |
|
|
| 2 | |
więc z trójkąta prostokatnego BCF w podstawie
wyznaczamy z tw. Pitagorasa
IBFI
2 = IBCI
2 + IFCI
2 => IBFI
2 = 1 + (
√2/2)
2 =
32
teraz już prosto ze wzoru cosinusów w ΔBFE mamy:
| (12)2 +( √32)2 − 32 | |
cosα= |
| =........dokończ
|
| 2*12*√32 | |
| √6 | |
więc sinα= √1− (1/3)= √2/3= |
|
|
| 3 | |
tgα= −
√2