Asymptota pionowa
bajczan: Wyznacz wartości parametrów a i b dla których wykres
funkcjif(x)=x2+x−6x2+ax+bf(x)=x2+x−6x2+ax+b ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
odpowiedź: (a=−1 b=−12) lub (a=−6 b=8) lub (a=−8 b=16)
Bardzo proszę o przedstawienie mi sposobu rozwiązania tego zadania
5 lis 14:23
bajczan: f(x)= x2+x−6/x2+ax+b chodziło oczywiście o tę funcję a tam wkradł się błąd
5 lis 14:34
===:
Rozpatrujesz mianownik.
Łatwo zauważysz, że jedyną asymptotą pionową będzie x=4 jeśli w mianowniku będzie
(x−4)2 czyli x2−8x+16 stad a=−8 b=16
Ale skoro x=4 jest jedyną asymptotą pionową to w mianowniku możesz mieć również
(x+3)(x−4) czyli x2−x−12 więc a=−1 b=−12
lub
(x−2)(x−4) czyli x2−6x+8 więc a=−6 b=8
jako że licznik w postaci iloczynowej to (x−2)(x+3)
(skoro asymptotą jest jedynie x=4 to możesz skracać przez (x−2) jak i przez (x+3)
5 lis 15:20
bajczan: dziękuję bardzo
5 lis 15:30
===:
5 lis 15:39