Zapisać sumę częściową szeregu i znaleźć granicę:
Ftur: Zapisać sumę częściową szeregu i znaleźć granicę:
ln14 + ln 2*41*7 + ln 3*72*10 + ln 4*103*13+....
5 lis 14:02
opiekacz_do_chleba: nie wiadomo jaki jest wzór tej sumy, nikt nie będzie się domyślał
5 lis 14:07
Ftur: Nie mam podanego wzoru sumy
Doszedłem do czegoś takiego ln14 + ln2*41*7 + ln
3*72*10+..+lnn(3n−2)(n−1)(3n+1)
ale ten wzór nie pasuje do pierwszego wyrazu
5 lis 14:21
PW: Następny wyraz powstaje w ten sposób, że pierwszy czynnik w liczniku zwiększamy o 2, drugi w
liczniku zwiększamy o 3.
W mianowniku zwiększamy czynniki odpowiednio o 1 i o 3.
Zostawmy pierwszy wyraz. Następne wyrazy ciągu mają postać:
a2 = ln2 + ln4 − ln1 − ln7
a3 = ln3 + ln7 − ln2 − ln10
a4 = ln4 + ln10 − ln3 − ln13
− chyba widać jak to się sumuje.
5 lis 17:08