matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Andzia:
Oblicz pochodną funkcji y=3ctgx+ctg
3
x
−3
Odpowiedź powinna wynosić y'=
sin
4
x
5 lis 13:41
opiekacz_do_chleba:
1
1
1
1
y'=−3
−3ctg
2
x
=−3
(1+ctg
2
x)=−3
sin
2
x
sin
2
x
sin
2
x
sin
4
x
5 lis 13:45
Jerzy:
−3
1
sin
2
x + cos
2
x
−3
f'(x) =
− 3ctg
2
*
= −3(
) =
sin
2
x
sin
2
x
sin
4
sin
4
x
( Już Ci gdzieś to rozwiązywałem )
5 lis 13:46