Granica, wytłumaczenie
Tomek: Prosze o wtulimaczenie czemu, gdy
Lim x→0 to 3x/sin3x = 1
5 lis 13:39
Jerzy:
| | sinx | | x | |
Bo limx→0 |
| = 1 i limx→0 |
| = 1 |
| | x | | sinx | |
5 lis 13:41
Ajtek:
| | 0 | |
Masz symbol nieoznaczony |
| , liczymy pochodne licznika i mianownika: |
| | 0 | |
| | 3x | | 3 | |
( |
| )'= |
| , a dalej już wszystko jasne |
| | sin3x | | 3*cos3x | |
5 lis 13:43
Tomek: Dzięki
5 lis 13:43
Jerzy:
Witaj
Ajtek 
, to nie jest zadanie na pochodne
5 lis 13:52
Ajtek:
Witaj
Jerzy, ale z pochodnej można to udowodnić, przynajmniej tak mi się wydaje

.
5 lis 14:06