matematykaszkolna.pl
Zadanie z parametrem cotyniepowiesz98: : Dla jakich wartości parametru a równanie jest sprzeczne? |3−4sinx|=a2 + 3 1) 3−4sinx=a2 + 3 lub 2) 3−4sinx= −a2 − 3 Z 1) wychodzi mi sprzeczność oraz a>2 v a<−2 czyli a należy (−nieskonczonosc,−2) i (2,nieskonczonosc) Z 2) wychodzi mi sprzeczność oraz tożsamość czyli a należy do R (a to nie pasuje do odp,) Wiem, że wykazując dla jakiego a równanie nie jest sprzeczne, odpowiedz wychodzi dobra oraz że jak weźmiemy przedział <0,7> ale chciałabym dowiedzieć się dlaczego z tego, co napisałam wyżej nie wychodzi dobry wynik
5 lis 12:38
Omikron: Nie rozumiem Twojego rozwiązania. Tego typu zadania najłatwiej robić poprzez określenie zbioru wartości lewej strony np. <b,c> niech wyjdzie. Wtedy równanie ma rozwiązania jeżeli b≤P≤c Nie ma rozwiązań (jest sprzeczne) jeżeli P<b lub P>c
5 lis 12:49
cotyniepowiesz98: Moje rozwiązanie polega na tym, że 1) −a2/4 < −1 lub −a2/4>1 Lub 2) (a2+6)/4 <−1 lub (a2+6)/4>1 Wtedy powinno wyjść a , dla których równanie jest sprzeczne. Wychodzi a należy do (−nieskonczonosc, −2) oraz (2, nieskończoność) ale z 2) wychodzi a należy do R i to psuje odp
5 lis 13:23
opiekacz_do_chleba: −1≤sinx≤1 −4≤−4sinx≤4 −1≤3−4sinx≤7 |3−4sinx|≤7 wystarczy żeby a2+3>7
5 lis 13:26
PW: No właśnie, Omikron słusznie prawi, i znalezienie maksimum oraz minimum lewej strony jest łatwe. Gdy sinx = −1, po lewej stronie mamy |3 + 4| = 7 (więcej być nie może z uwagi na ograniczoność funkcji sinx).
 3 
Minimum lewej strony jest równe 0 (bo moduł jest nieujemny i dla sinx =

wartość
 4 
wyrażenia jest zerem). Podsumowanie: Lewa strona badanego równania dla dowolnej x jest liczbą z zakresu <0, 7>, i przyjmuje wszystkie wartości z tego zakresu, bo jest funkcją ciągłą). Prawa strona równości jest liczbą z zakresu <3,). Równość nie jest spełniona, gdy prawa strona przekracza 7, to znaczy gdy a2 + 3 > 7 a2 > 4.
5 lis 13:43
PW: Nie odświeżyłem emotka i niepotrzebnie pisałem, przepraszam.
5 lis 13:46
cotyniepowiesz98: Napisałam że wiem o takim rozwiązaniu, nie o to prosiłam
5 lis 13:47