Zadanie z parametrem
cotyniepowiesz98: : Dla jakich wartości parametru a równanie jest sprzeczne?
|3−4sinx|=a2 + 3
1) 3−4sinx=a2 + 3 lub 2) 3−4sinx= −a2 − 3
Z 1) wychodzi mi sprzeczność oraz a>2 v a<−2 czyli a należy (−nieskonczonosc,−2) i
(2,nieskonczonosc)
Z 2) wychodzi mi sprzeczność oraz tożsamość czyli a należy do R (a to nie pasuje do odp,)
Wiem, że wykazując dla jakiego a równanie nie jest sprzeczne, odpowiedz wychodzi dobra oraz że
jak weźmiemy przedział <0,7> ale chciałabym dowiedzieć się dlaczego z tego, co napisałam wyżej
nie wychodzi dobry wynik
5 lis 12:38
Omikron: Nie rozumiem Twojego rozwiązania. Tego typu zadania najłatwiej robić poprzez określenie zbioru
wartości lewej strony np. <b,c> niech wyjdzie.
Wtedy równanie ma rozwiązania jeżeli b≤P≤c
Nie ma rozwiązań (jest sprzeczne) jeżeli P<b lub P>c
5 lis 12:49
cotyniepowiesz98: Moje rozwiązanie polega na tym, że
1) −a2/4 < −1 lub −a2/4>1
Lub
2) (a2+6)/4 <−1 lub (a2+6)/4>1
Wtedy powinno wyjść a , dla których równanie jest sprzeczne. Wychodzi a należy do
(−nieskonczonosc, −2) oraz (2, nieskończoność) ale z 2) wychodzi a należy do R i to psuje odp
5 lis 13:23
opiekacz_do_chleba: −1≤sinx≤1
−4≤−4sinx≤4
−1≤3−4sinx≤7
|3−4sinx|≤7
wystarczy żeby a2+3>7
5 lis 13:26
PW: No właśnie,
Omikron słusznie prawi, i znalezienie maksimum oraz minimum lewej strony jest
łatwe.
Gdy sinx = −1, po lewej stronie mamy |3 + 4| = 7 (więcej być nie może z uwagi na ograniczoność
funkcji sinx).
| | 3 | |
Minimum lewej strony jest równe 0 (bo moduł jest nieujemny i dla sinx = |
| wartość |
| | 4 | |
wyrażenia jest zerem).
Podsumowanie: Lewa strona badanego równania dla dowolnej x jest liczbą z zakresu <0, 7>, i
przyjmuje wszystkie wartości z tego zakresu, bo jest funkcją ciągłą).
Prawa strona równości jest liczbą z zakresu <3,
∞). Równość
nie jest spełniona, gdy prawa
strona przekracza 7, to znaczy gdy
a
2 + 3 > 7
a
2 > 4.
5 lis 13:43
PW: Nie odświeżyłem

i niepotrzebnie pisałem, przepraszam.
5 lis 13:46
cotyniepowiesz98: Napisałam że wiem o takim rozwiązaniu, nie o to prosiłam
5 lis 13:47