zbior wartosci
kappa: oblicz zbior wartosci f(x)=3+sin4x−cos4x
zrobilem to tak
3+sin4x−cos4x ∊<−1,1>
sin4x−cos4x ∊<2,4>
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x) ∊<2,4>
−cos2x ∊<2,4>
i cos dalej?
5 lis 12:34
Jerzy:
Skląd w pierwszej linijce : ∊ <−1,1> ?
Gdyby tak było, to po co rozwiazywać dalej, skoro masz wynik
5 lis 12:40
Jerzy:
f(x) = 3 + sin4x − cos4x = 3 + sin2x − cos2x = 3 + 2sin2 − 1 = 2 + 2sin2x
.... i teraz już chyba dasz radę .
5 lis 12:45
kappa: poglupialem.. pamietam ze sinx i cosx ∊ <−1,1>, ale nie to wyrazenie wyzej, masz racje.
5 lis 12:46
PW:
f'(x) = 4sin
3xcosx − 4cos
3x(−sinx) = 4sinxcosx(sin
2x + cos
2x) = 2sin2x.
| | kπ | |
f'(x) = 0 ⇔ sin2x = 0 ⇔ 2x = kπ ⇔ x = |
| . |
| | 2 | |
W takich punktach są być może ekstrema. Rozstrzygnąć to i powołać się na ciągłość funkcji f.
5 lis 13:05
Jerzy:
Witaj PW , to chyba nie jest zadanie na pochodne
5 lis 13:08
PW: Były sobie dwa Bytaki. Jeden By tak, drugi By tak. Moim zdaniem idealnie się rozwiązuje za
pomocą pochodnej, bo taka ci łatwa ta pochodna jest. Zwłaszcza, gdy nie możemy wpaść na pomysł
przekształcenia f.
Kiedy znajdziemy minimum m i maksimum M, to będziemy wiedzieć, że m ≤ f(x) ≤ M.
5 lis 13:14