Monotoniczność ciągów
Stooleyek: 7.28 Ciąg (an) jest ciągiem malejącym o wyrazach dodatnich. Zbadaj monotoniczność ciągu
(bn), wiedząc, że:
a) bn=−3an
b)bn=1/4 an
c) bn=1/an
5 lis 12:29
opiekacz_do_chleba: a) a
n+1<a
n
−3a
n+1>−3a
n
b
n+1>b
n
ciąg b jest rosnący
c) a
n+1<a
n
b
n+1<b
n
ciąg jest malejący
c) a
n+1<a
n
b
n<b
n+1
ciąg jest rosnący
5 lis 12:57
ICSP: Zał : an + 1 − an < 0 i an > 0 dla każdego n ∊ N
a) bn = − 3an
bn + 1 − bn = −3an + 1 + 3an = −3(an + 1 − an) > 0 − ciąg bn jest rosnący.
W analogiczny sposób robisz dwa pozostałe przykłady.
5 lis 12:57