Indukcja
student: Udowodnić indukcyjnie: √a1 +a2 +...+ak ≤ √a1 +√a2 +...+ √ak .
1. Dla k=1 mamy: √a1 ≤ √a1 czyli prawda.
2. Dla k+1 ?
5 lis 12:06
opiekacz_do_chleba: założenie: an≥0
przekształcając założenie mamy
a1+...+ak≤(√a1+...+√ak)2
zakładając że zachodzi dla jakiegoś k,
a1+...+ak+ak+1≤(√a1+...+√ak)2+ak+1
(√a1+...+√ak+ak+1)2=(√a1+...+√ak)2+2(√a1+...+√ak)√ak+1+ak+1
zatem a1+...+ak+ak+1≤(√a1+...+√ak)2+ak+1≤(√a1+...+√ak+ak+1)2
5 lis 13:05
student: nie rozumiem przedostatniej równości skąd się wzięła
5 lis 16:08
opiekacz_do_chleba: (a+b)2=a2+2ab+b2
wzór skróconego mnożenia
5 lis 16:11
opiekacz_do_chleba: (√a1+...+√ak+√ak+1)2 zapomniałem dać pierwiastek dla ostatniego
5 lis 16:13