Granica ciągu
Artix1500: Zbadać zbieżność ciągów określonych rekurencyjnie i obliczyć ich granice, jeśli istnieją:
a
0 = 1
a
n+1 =
√3an +18
Trzeba pokazać, że ciąg jest monotoniczny i ograniczony, ale jakoś nie potrafię tego dobrze
zapisać..
Proszę o pomoc
5 lis 12:03
opiekacz_do_chleba: a
0≤6
zakładam że a
n≤6
√3an+18≤
√36=6
na mocy indukcji ciąg jest ograniczony z góry
0≤a
0
zakładam że a
n≥0
a
n+1=
√3an+18≥0
zatem ciąg jest ograniczony z dołu
| | −an2+3an+18 | |
an+1−an=√3an+18−an= |
| |
| | √3an+18+an | |
−a
n2+3a
n+18≥0 ⇔ a
n∊<−3;6>
| | −an2+3an+18 | |
zatem |
| ≥0 ⇔ an+1−an≥0 |
| | √3an+18+an | |
ciąg jest rosnący
lim a
n=g, lim
√3an+18=
√3g+18
g=
√3g+18
g=6
5 lis 13:15
Nicolas Bourbaki: Metoda pierwsza: za pomocą indukcji matematycznej pokaż, że ciąg jest monotoniczny i
ograniczony .
Metoda druga: pokaż, że funkcja f(x)=√3x+18 jest kontrakcją na przedziale [1,+∞) i
wykorzystaj twierdzenie Banacha o punkcie stałym.
5 lis 13:27
Artix1500: Ok dziękuje wszystkim za pomoc
5 lis 13:37