kwadratowa
5-latek: mam uklad 4 rownan
1.{ x1+x2= −m
2.{ x1*x2= 1
3.{ x1+x3=−1
4.{ x1*x3=m
Odejmujac 1 rownanie od 3 mam
x2−x3= −m−(−1)= 1−m
Nie bardzo rozumiem co mam zrobic zeby z rownania 2 i 4 dostac x3= m*x2
dziekuje za pomoc
5 lis 08:33
opiekacz_do_chleba: odejmując 4 od 2 mamy
x1(x2−x3)=1−m
x1(x2−x3)=x2−x3
(x2−x3)(x1−1)=0
x2=x3 lub x1=1
1. x2=x3
−1=−m
m=1
...
2. x1=1
x3=m, x2=−1−m, x2=1, x3=−2
m=−2, x1=1, x2=1, x3=−2
o coś takiego chodziło?
5 lis 09:18
opiekacz_do_chleba: x1x3=m*1
x1x3=mx1x2
x1(x3−mx2)=0
x1=0 lub x3=mx2
5 lis 09:22
5-latek: dziekuje
5 lis 10:35
5-latek: ja mialem zaraz pisac tresc zadania ale poczulem sie bardzo zle i musialem odejsc od komputera
Wiec zrobie to teraz
Dla jakiej wartosci parametru m dwa nastepujace trojmiany kadratowe maja dokladnie jeden
wspolny pierwiastek . Sporzad wykresy obu trijmianow dla znalezionej wartosci m
f(x)= x2+mx+1
g(x)= x2+x+m
Wskazowka 1 trojmian na pierwiastki x−1 i x−2 a drugi x1 i x3
Zrobilem ze wzorow Viete'a taki uklad 4 rownan
5 lis 10:54
5-latek: Oczywiscie x1 i x2
5 lis 10:59